TRAGOVIMA JANKOVIĆA

  • trajanje: 2 dana
  • mjesta: Gaj, Lipik, Stražeman

1.dan

Započnite svoj posjet obilaskom župne crkve sv. Katarine Mučenice u malenom seoskom naselju Gaj. Za ovu crkvu i župni dvor koji se nalazi u blizini, pretpostavlja se da ih je podigao grof Izidor Janković. U ovoj crkvi svete mise su nedjeljom u 11:00 i petkom u 18:00. 

Nakon obilaska i molitve u župnoj crkvi u Gaju posjetite i jedinstvenu drvenu kapelu sv. Andrije u naselju Brezina koje spada u župu Gaj.  A na putu prema Lipiku svakako zastanite u državnoj ergeli s plemenitim konjima lipicancima. Ergelu je dao izgraditi grof Izidor Janković davne 1843. g. 

Napravite pauzu za ručak i probajte lokalne specijalitete u domaćim restoranima. Nakon ručka posjetite župnu crkvu sv. Franje Asiškog gdje možete zastati u molitvi pored čudesno sačuvanog kipa Gospe Fatimske. U predvečerje prošetajte lipičkim perivojem pored Antunova vrela, kamene klupe grofice Jelke, Jelkinog brijega

2.dan

Nakon prospavane noći u Lipiku, posjetite 50 km udaljeno naselje Stražeman gdje je u dvoru Jankovića rođen grof Izidor, a u župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela danas se nalazi grobnica Jankovića. U crkvi se može vidjeti granitni nadgrobni spomenik I. Jankovića s figurama u metalu (lik pokojnika, tugujuća supruga i alegorija smrti).

U ovoj župnoj crkvi izložene su relikvije i mozaik blaženog Alojzija Stepinca i Ivana Merca, tako da svakako preporučamo da ovdje zastanete malo duže u molitvi i miru. 

Preporučujemo posjet izletištu Jankovac koje se nalazi na Papuku. U sklopu izletišta nalazi se planinarski dom gdje možete nešto pojesti. U blizini izletišta nalazi se prekrasan slap koji svakako vrijedi posjetiti.

Comments are closed.