Lipik - Oaza mira s ljekovitom vodom

Plavo zlato, danas sve popularniji naziv vode naglašava važnost ove tvari bez koje čovjek ne može dugo preživjeti. Sastavni je dio njegovog organizma, ali i medij koji na različite načine podržava i pozitivno utječe na čovjekovo zdravlje. Voda je dakle izvor života, no jesmo li uistinu svjesni njezine vrijednosti? Znate li da je Hrvatska treća u Europi po vodnom bogatstvu, iza Norveške i Islanda? Uz pitku vodu, rijeke i more, Hrvatska obiluje i brojnim termalnim izvorima.

Upravo su termalni izvori blago na kojem je mali slavonski grad Lipik u prošlosti stekao svoju slavu.

Lipička prirodna mineralna voda u podzemlje je ušla prije 35 000 godina. Iako su već stari Rimljani prepoznali važnost i ljekovitost termalne vode, prve ozbiljne analize termo-mineralnih voda vrše se u 19. stoljeću, kada terme dobivaju svoj pravi zamah u nastajanju i razvoju lječilišnih objekata.

Termalni izvor ljekovite vode posebna je vrsta izvora, iz kojeg izvire topla voda koja je prirodno obogaćena mineralima te je od okolne temperature zraka toplija za 8-10˚C.

Svaka je termo-mineralna voda po svom sastavu jedinstvena, no sa specifičnim kemijskim djelovanjem ona ipak uzrokuje podjednake fizikalne čimbenike. Svi oni dovode do promjena fizioloških reakcija, adaptacije i poticanja mehanizma obrane.

Mineralna voda iz Grofovog vrela u Lipiku izvirala je iz dubine od gotovo 300 m s temperaturom od 64˚C, bogata fluoridom te dominantnim ionima: natrija, hidrogenkarbonata i klorida koji čine jaku balneološku karakteristiku vode.

Temperatura i obogaćenost mineralima koji sadržavaju visoku koncentraciju negativnih iona, pripomažu uronjenom tijelu u postizanju normalizacije funkcije žlijezda s unutrašnjim lučenjem i živčanog sustava, te uzrokuju osjećaj tjelesnog i psihičkog zdravlja. Osim što se koristi kao kupka, lipička voda se zbog svoje ljekovitosti uvelike upotrebljava i za piće.

Današnje Toplice Lipik su specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju čiji niz izvrsnih stručnjaka spaja prirodne izvore i najbolja medicinska dostignuća pomažući tako korisnicima usluga s različitim zdravstvenim tegobama, ali i mjesto gdje se provode preventivna liječenja i prakticira zdravstveni turizam.

Kupanje u zatvorenom bazenu s ljekovitom vodom, razne masaže ili popularne kupke u kadama s porculanom i kadom iz 1886. godine u lječilišnoj zgradi, posebnosti su komercijalne ponude Toplica. Jedan dan, vikend aranžman ili tjedan dana u oazi mira s ljekovitom vodom odvest će vas na tragove grofovske obitelji Janković, ali će vam ujedno pomoći da ponovno uskočite u tračnice harmoničnog življenja.

Lipik, oaza mira s ljekovitom vodom, čeka na Vas!