JEDNODNEVNI IZLET

  • trajanje: 10 - 12 h
  • mjesta: Lipik, Brezina, Gaj

Grad Lipik je smješten u zapadnoj Slavoniji na obroncima Psunja. Okružen stoljetnim perivojem, prirodnim izvorima ljekovite termalne vode te bogatom povijesti svakako je mjesto koje vrijedi posjetiti i koje će vam omogućiti odmor od stresne svakodnevice i užurbanog života.

Preporučujemo vam da svoj izlet započnete obilaskom župne crkve sv. Franje koja se nalazi u samom centru Lipika. Otkrijte čudesno sačuvan lik Gospe Fatimske. Svakako se popnite se na crkveni toranj s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad.

Nakon obilaska crkve sv. Franje prošetajte stoljetnim perivojem koji je spomenik parkovne arhitekture. U njemu se skrivaju brojne povijesne znamenitosti kao Jelkin brijeg, klupa grofice Jelke, Antunovo vrelo, Mramorne i Kamene kupke, ostaci natkrivene šetnice Kursalon, Wandelbahn, fontane i brojni vrtni ukrasi. 

Jedan od simbola u grbu Grada Lipika je Državna ergela konja lipicanaca. Posjetitelji se mogu uz stručno vodstvo upustiti u obilazak ergele lipicanaca, saznati sve o ovim životinja te naravno odvažiti se i na jahanje u manježu ili nezaboravnu vožnju fijakerom kroz grad.

Nakon obilaska ergele preporučamo vam da se uputite prema Brezinama gdje se nalazi kapelica sv. Andrije, jedna od rijetko sačuvanih drvenih crkvi u cijeloj Slavoniji koju svakako vrijedi pogledati. Zadržite se kratko u šutnji ili molitvi sv. Andriji te iznesite svoje osobne nakane pred Gospodina.

Svoj posjet Lipiku završite razgledavanjem prekrasne barokne crkve sv. Katarine u Gaju iz 1804. godine. Uz obilazak crkve postoji mogućnost slavlja svete mise te mogućnost svete ispovijedi. Nakon toga predlažemo gulaš za večeru koji bi pripremili vrsni majstori iz sela ili mogućnost catering narudžbe iz restorana „Vrata Slavonije“.

Karta lokacija

Comments are closed.