Crkva sv. Ane u Poljani

Stanovnici Poljane i okolnih sela svake godine željno iščekuju 26. srpnja kako bi opet mogli svečano obilježiti dan ove svetice sa svetom misom, prigodnom procesijom oko crkve i druženjem. 

Svetoj Ani mnogi se utječu. Ona predstavlja simbol materinstva, zaštitnica je trudnica i nerotkinja, majki i udovica, radnica i kućanica, odgojiteljica i vjeroučiteljica. Zaručnici joj se pak mole za sretan brak. Svatko joj na njen dan upućuje svoju molitvu. 

Kršćanska umjetnost najčešće sv. Anu prikazuje kao stariju ženu koja svoju kćerku Mariju podučava Svetom pismu. Takav kip nalazi se i u poljanskoj crkvi sv. Ane. Majka Ana stoji sa Svetim pismom u ruci, a njena kćerka Marija pored nje pozorno sluša njen nauk.

Molitve i zazivi sv. Ani

Molitva za milost u braku

O sveta majko Ano, ti si cijelo vrijeme svoga bračnoga života uz pomoć milosti Božje sveto provela i svakim načinom promicala slavu Božju ispunjavajući najsavjesnije dužnosti supruge, majke i domaćice; isprosi meni, svojoj štićenici, kod Isusa, da sačuvam one milosti, što sam ih primila po sakramentu ženidbe, da poput tebe sveto čuvam od Boga posebnim načinom odlikovani i blagoslovljeni stalež, da mogu sve svoje dužnosti vjerno ispunjavati na slavu Božju, na spas duše moje i mojih, dok se ne dovrši moja zemaljska zadaća.

Ne daj, moćna zaštitnice, da ikad nešto pomislim, progovorim ili učinim, čim bi izgubila one milosti i zašla stramputicama. Daj da me tvoj sveti primjer neprestano hrabri, te vazda napredujem u ljubavi Božjoj i postignem kršćansko savršenstvo primjereno mojem staležu. Amen.

Molitva žene u blagoslovljenom stanju

Vječni Bože, neizmjerno dobri Oče, koji uzdržavaš svako biće i koji si u svojoj mudrosti i dobroti blagoslovio moju ženidbenu vezu, zahvaljujem ti za tu tvoju milost i od srca Te molim, blagoslovi u meni moje dijete, što ti ga već sada izručujem i posvećujem.

Sve teškoće, bolove i trpljenje, što će me snaći, prikazujem ti odano za njegovo vremenito i vječno dobro; ne daj da umre bez svetoga Krštenja! Mene pak čuvaj od svih grješnih misli, riječi i djela, koja bi mogla nauditi meni ili djetetu! –

O preblažena Djevice i Majko Božja, sveti Josipe, sveta majko Ano, anđeli čuvari i svi Božji sveci, molite za me u ovom blagoslovljenom stanju. Amen. Oče naš.

LOKACIJA

Adresa: 34543 Poljana